Nowe fotki będą we wtorek lub w środe jak założę lampy :wink:
Robię rozrząd - wymieniać pompę?
Zwiń
X
-
Robię rozrząd - wymieniać pompę?
Cze,
Czytam na forum, co robić w trakcie wymiany paska rozrządu i wynika z lektury, że wszystko czegokolwiek pasek dotyka
Muszę to zrobić, bo mam już 122kkm i walnięte sprzęgło alternatora. Chcę wymienić wszystkie "rolki" ale zastanawiam się, czy wymieniać i pompę wodną, na razie nie szwankuje i za góra 10kkm skodzinka idzie do ludzi więc CZY WARTO?
pozdro!
-
-
Nie masz gwarancji, że przez te 10 kkm pompa się nie rozsypie.
Po 122 kkm nie znasz dnia ani godziny, więc na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał tylko wymieniałMoja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422
Komentarz
-
-
warto. z doswiadczenia wiem ze nawet jesli po sporym przebiegu jest OK (macana wielokrotnie) to potrafi sie posypac w krotkim czasie (kilka tys km)kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Przecież pompa nie kosztuje nie wiadomo ile, jak robić to porządnie i wszystko na raz żeby :wink:Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
to i ja dołączę się do pytanka....
Mam O2 1,9 TDI. Kupiłem ją z przebiegiem 86 kkm i od razu wymieniłem rozrząd. Jakoś nie przyszło mi do głowy sprawdzić na forum, czy musze wymieniać coś jeszcze. Do tego jak kupowałem rozrząd to sprzedawca też nawet nie zająknął się na temat pompy
teraz mam 122 kkm i pytanko czy wymieniac pompę, czy też z duszą na ramieniu jeździć do następnej wymiany rozrządu?If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40teraz mam 122 kkm i pytanko czy wymieniac pompę, czy też z duszą na ramieniu jeździć do następnej wymiany rozrządu?
Zamieszczone przez aro_40Do tego jak kupowałem rozrząd to sprzedawca też nawet nie zająknął się na temat pompysaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Re: Robię rozrząd - wymieniać pompę?
Zamieszczone przez TytusCze,
Czytam na forum, co robić w trakcie wymiany paska rozrządu i wynika z lektury, że wszystko czegokolwiek pasek dotyka
Muszę to zrobić, bo mam już 122kkm i walnięte sprzęgło alternatora. Chcę wymienić wszystkie "rolki" ale zastanawiam się, czy wymieniać i pompę wodną, na razie nie szwankuje i za góra 10kkm skodzinka idzie do ludzi więc CZY WARTO?
pozdro!
i ty świadomie wpier****lić chcesz kupującego autko na mine i bezczelnie pytasz czy warto - :zastrzelic :zastrzelic
Komentarz
-
-
Dziwne podejście mówiąc nie wymienię pompy bo idzie do ludzi... A jak my kupujemy to chcemy by wszystko było OK, a w dodatku ktoś nas zapewniając że jest OK, OKŁAMUJE NAS. Jak chcesz by ktoś nie był zadowolony z kupna to kłam, ale wyjdzie że z ciebie taki człowiek nie solidny. Ja sądzę że koszt pompy niewielki a solidność Twoja będzie niesamowita. Nie kombinujmy więc jak polaczki bo tylko polaczek potrafi tak kombinować. Powiem tylko tyle że ja kupując Skodziankę usłyszałem od gościa który mi ją sprzedawał bym nie jeżdził tylko postawił samochód na warsztat do wymiany rozrządu bo juz czas. A jak po pierwszej jeździe zarzuciłem mu że coś w kole puka to jak przyjechałem z kasą po Skodziankę to facet mi pokazał że to wymienił, wyciągnął stare części i FV na 300 zł że tyle zapłacił za to pukanie. To był dopiero gość solidny, nie ściemniał, nie lubiał po prostu nierzetelności. Gdyby wszyscy Polacy tacy byli żyłoby nam się wszystkim lepiej.Zawsze szanuję ulicę i ludzi z niej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cysterniarzaso przy pierwszej wymianie nie tyka pompy wody. Wymieniają dopiero przy 180. Chyba że im powiesz że prosisz o wymianę pompy, wówczas Ci doliczą dodatkowo
A jak pojedziesz z gówienkiem (np. przerywacz kierunków), to mówią, że można wymienić "jak pan chce", ale można tak jeździć.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Re: Robię rozrząd - wymieniać pompę?
A ja się z kolegami nie zgodze!!!! - NIE NIE WARTO WYMIENIAĆ POMPY!! Nie dość, że będziesz musiał zainwestowac ze 150 zł, to jeszcze normalnie zrobisz komuś przysługę kto kupi to auto!! Lepiej powiedzieć, że rozrząd wymieniony a kupujący pewnie sam sobie dopowie, że normalny człowiek pompe wody też wymieni albo jak już ktoś wczesniej napisał, nie będzie wiedział że pompe wody tez nalezy wymienić.
i ty świadomie wpier****lić chcesz kupującego autko na mine i bezczelnie pytasz czy warto - :zastrzelic :zastrzelic
dla mnie ABSOLUTNIE nie jest oczywiste, że robiąc rozrząd robi się pompę i dlatego pytam
koszty nie mają takiego znaczenia [nie pamietam, by innych samochodach jakie miałem było to równoznaczne]
szkoda, że teść był szybszy, pewnie zrobiłbym i to, ale z drugiej strony, zrobię w każdej chwili
przy okazji, straszne gówienko to sprzęgło alternatora...
Komentarz
-
-
smer, Ja tak samo uważam a jak nie chcesz stracić przy sprzedaży to powiedz o wymianie tej pompy i dolicz koszt. Który będzie na pewno mniejszy niż późniejsza wymiana samej pompy :szeroki_usmiech.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
Komentarz